среда, 23 апреля 2014 г.

Українські вінки - символіка Symbols of Ukrainian wreaths (Ukr)

Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови.
Віночок, сплетений з квітів і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Усього у вінку могло бути до 12 різних квіток, кожна з яких мала свій символ. У Середньому Подніпров’ї розмір квітів поступово зменшується в напрямку потилиці, на Поділлі «квітчалися» в протилежному напрямку. На Західній Україні звиті вінки прикрашали уплітами, ґерданами зі скляних намистин, листками позолоченого барвінку тощо, на Івано-Франківщині доповнювали уплітками — жмутами різнокольорової вовни, яку прив’язували до кіс і опускали на плечі. Гуцулки носили звиті вінки зі стеклярусу та стрічок, штучних квітів і павиного пір’я — карабулі. На Західній Україні у вінок — чільце — вплітали маленькі металеві пелюстки.




На Вінниччині у святкові дні дівчата прикрашали голову волочковими вінками, основу яких робили з чорної, а деталі з різнокольорової тасьми, чорного плису, на які нашивали різнобарвні вовняні кульки (кутасики), нитки, намистини, ґудзики.






Вінки Полісся свідчили про майновий стан дівчини: чим заможніша, тим пишніший вінок. В Україні існували вікові, магічні, ритуальні, звичаєві вінки. Усього їх понад 77 видів.

У нас Ви завжди зможете підібрати вінки та інші аксесуари на самий вибагливий смак.

#‎FolkUkraine‬ ‪#‎culture‬ ‪#‎tradition‬ ‪#‎love‬ ‪#‎Ukraine‬

Комментариев нет:

Отправить комментарий